Testo:
- 30g kvasca
- 150ml mleka
- kasicica sećera
- 500g brašna
- jedno jaje
- 200g rastopljenog margarina
- limunova korica
Fil
- 500g mlevenog maka
- 300ml mleka
- 200g sećera
- dve kesice vanilinog sećera
- rendana korica limuna
- kesica suvog grozdja
- Priprema testa:
U mlako mleko dodati kvasac, kacicicu sećera, prstohvat soli i kašiku brašna. To promešati i ostaviti 10-ak minuta da kvasac počne da radi. Nakon 10-ak minuta u nadošli kvasac dodati ostatak prosejanog brašna, 1 umućeno jaje, 200gr rastopljenog margarina i narendanu limunovu koru. Testo umesiti i ostaviti da odstoji 1/2 sata pokriveno krpom. - Priprema fila:
Potrebno je prokuvati mleko pa u njega dodati mak, sećer, vanilin sećer, koricu limuna i suvo grozdje. Nakon toga fil kuvati 10-ak minuta na laganoj vatri. - Nakon što testo nadodje, podeliti ga na 2 dela i razviti u tanje jufke. Zatim jufke premazati sa malo mleka u kojem je razmućena kašika sećera. Nafilovati prohladjenim filom i urolati.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Kad su štrudle pečene, ponovo premazati sa mlekom i sećerom i ostaviti da se prohlade.
Vaša štrudla po receptu naših baka je gotova.
Prijatno!