Telo gljive čine mikroorganizmi sirćetne kiseline, kvasac i hrani se vitaminom C koji se nalazi u čaju. Čaj u kojem pečurka živi pretvara se u gazirano piće koje ima ukus kvasa. Ovaj neverovatni organizam može težiti i do 100 kg!
KAKO UZGOJITI ČAJNU GLJIVU
- tegla od tri litre
- gaza
- 5 kašika crnog čaja
- pola litra ključale vode
- 7 kašika šećera
Proces:
- Temeljito isperite teglu u kojoj će gljiva živeti.
- Čaj prelijte kipućom vodom, a zatim sačekajte da se listovi čaja ohlade. Dodajte šećer i procedite čaj kroz gazu.
- Sipajte tečnost u teglu, pokrijte gazom i ostavite mesec i po dana.
- Posle nedelju i po dana može se pojaviti miris sirćeta. Na površini će se pojaviti tanak film - kombuha.
- Ponekad pečurku treba izvaditi iz tegle i oprati u toploj vodi. Takođe ne zaboravite da popunite zalihe čaja. Gljiva se razmnožava odvajanjem donjeg sloja i neprestano raste.
UPOTREBA ČAJNE GLJIVE
- Blagotvorno deluje na varenje, pogodno za lečenje bolesti creva i želuca. Promoviše gubitak težine.
- Snižava krvni pritisak, ublažava glavobolju i poboljšava san.
- Koristi se kao baktericidno sredstvo za infekcije kože i očiju.
- Usporava proces starenja i blagotvorno deluje na blagostanje starijih osoba.
- Leči upalu grla, stomatitis, curenje iz nosa, poboljšava imunitet.
- Trljanje pića u kožu glave promoviše rast i jačanje kose, ublažava perut.
- Nakon trljanja, koža postaje čvrsta i glatka.
Vrijedno je zapamtiti da, kao i svaki proizvod, i kombuha ima svoje kontraindikacije. Ne preporučuje se uzimanje ovog pića ljudima koji pate od visoke kiselosti želučanog soka, čireva, gihta, dijabetesa.
Sada se sve više i više ljudi vraća tradicionalnoj medicini. Ovo neverovatno piće dobilo je pomešane kritike, ali njegove prednosti ne mogu se poreći. Ne zaboravite da recept podelite sa svojim prijateljima, neka i oni čuju za kombuhu!